Nose Work är en hundsport som går ut på att hunden med hjälp av sitt luktsinne ska lokalisera en doft och föraren ska kunna läsa av sin hund och se när den har funnit doften.
Vill man inte tävla i Nose Work så är det ändå en jättebra form av aktivering, man kan enkelt variera svårighetgraden och miljöerna som hunden söker i. Det är ett bra sätt att trötta ut hunden mentalt som inte kräver så mycket tid.
Nose Work är en sport för alla, i alla fall när det kommer till att träna. Alla kanske inte är lika lämpade att tävla då tävlingsmiljön kan vara obekväm för vissa hundar.
I regelverket finns begreppet ”gult band” och det innebär att man ska kunna delta med en hund som behöver extra utrymme omkring sig men hunden ska ändå känna sig bekväm att befinna sig i tävlingsmiljön. Man sätter helt enkelt ett gult band på hundens koppel, vilket visar för de andra förarna att dom ska hålla extra avstånd till dig och din hund.
Doftprov
Innan man får börja tävla i Nose Work måste man genomföra ett doftprov. Detta gör man för att förvissa sig om att hunden vet vad det är den letar efter, men också att föraren kan läsa av sin hund och se när den har funnit doften. När man fått ett godkänt doftprov får man lov att börja tävla.
Vid doftprov ska hunden söka upp doften bland 12 stycken kartonger som står uppställda i en eller två rader. Doften finns i en utav kartongerna. Kartongerna står med ett mellanrum på 120 cm ifrån varandra. Alla lådor är likadana och är ungefär i storlek med en pizzakartong (calzone). Ekipaget har 3 minuter på sig att hitta doften och föraren ska då tala om att hunden har markerat genom att tydligt säga ”markerat”. Doftprov kan genomföras både inomhus och utomhus.
Man gör doftprov med tre olika dofter. Eukalyptus är det som används i klass 1, i klass 2 använder man lagerblad och i klass tre är det lavendel. I doftproven för klass 2 och 3 finns det störningsdofter i minst sex av de kartonger om inte innehåller rätt doft. Detta har man för att säkerställa att hunden letar efter doften och inte bara någonting som luktar avvikande.
Du kan bli underkänd på doftprov p.g.a:
– att du sagt ”markerat” vid fel behållare.
– att du chansar på en behållare, men hunden visar inga tecken på att känna igen doften.
– att hunden uträttar sina behov under provtillfället.
– att du avsiktligen vidrör en behållare.
– att hunden avsiktligen har sönder kartonger vid provtillfället.
Doftprov får göras när hunden uppnått minst 10 månaders ålder.
När man tävlar ska hunden alltid hållas kopplad med ett max. 2 meter långt koppel på provområdet. Under själva doftprovet eller i tävlingssöket får du ha längre koppel och i vissa sök kan hunden få lov att vara lös, men endast om domaren meddelar detta.
Efter att man klarat doftprovet kan man börja tävla, det finns fyra olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2, NW3 noch NW Elit. Det tillkommer en ny doft i varje klass utom i Elit.
I klass 1 finns det en doftgömma per sökområde och doften är alltid eukalyptus.
I klass 2 finns det en eller två doftgömmor per sökområde, domaren talar om innan hur många gömmor det finns i varje sökområde. Doftgömmorna består av eukalyptus och/eller lagerblad.
I klass 3 kan det finnas upp till tre doftgömmor i ett sökområde men det kan också finnas sökområden utan doftgömmor, föraren måste då tala om för domaren innan tiden gått ut att det inte finns någon doft gömd i området. Doftgömmorna kan bestå av eukalyptus, lagerblad, lavendel och/eller kombinationer av dessa dofter. I klass 3 talar domaren inte om hur många gömmor det finns, utan man får som förare tala om för domaren när man anser att hunden sökt igenom hela området.
Det finns fyra olika typer av sök i varje klass: Behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök.
Man kan välja att tävla i TSM (Tävling i samtliga moment) eller TEM (Tävling i enskilt moment). I TSM gör man ett sök av varje sort, alltså ett behållarssök, ett inomhussök, ett utomhussök och ett fordonssök. I TEM gör man fyra sök av samma sort, t.ex fyra stycken inomhussök.
När man tagit tre diplom i en klass så får man gå upp i nästa klass. Så om man t.ex tar tre diplom i TEM behållarsök klass 1 så kan man gå upp och tävla i TEM behållarök klass 2, men man tävlar fortfarande i klass 1 i t.ex TSM och TEM utomhussök tills man erhållit tre diplom där.
Söken går alltid på tid. Domaren talar om i förväg hur lång tid man har på sig i varje sök (vid doftprov är det alltid 3 minuter). Tiden startar så fort ekipaget kommer in i sökområdet och avslutas när ni hittat doften (i klass 1) eller när föraren säger att man sökt färdigt (klass 2, 3 och Elit).
På själva tävlingsdagen går du en banvandring tillsammans med övriga tävlande. Banvandringen genomförs av arrangören av tävlingen och den sker utan hund. Syftet med banvandringen är att få en bild av de olika sökområdena samt få information om var du väntar på din tur, var du ska gå in och var du ska gå ut m.m. Vanligast är dock att man får banvandring och information digitalt, t.ex. genom att filmer läggs i en facebookgrupp som arrangören skapat.
Fullständiga regler hittar du här:
http://www.snwk.se/filarkiv/